Tarot Szimbólumok I.

A tarot olyan mint egy 78 oldalas képeskönyv. Minden lapja egy történet kódokba rejtve. Ezek a kódok lehetnek színek, szimbólumok, tárgyak vagy élőlények. 

Általános Szimbólumok

Zászlók

 

Valamilyen változást jelent, felemelkedés, egy új és ragyog időszak közeledtét jelenti. 

 

Virágok 

 

A virágok általános jelentése lehet öröm, szépség, növekedés, érzékenység és kibontakozás.

Nyitás a szeretet és az elfogadás felé. Emlékeztet minket arra hogyha nyitottabbak vagyunk, akkor befogadhatjuk mindazt a szépséget, örömet, a siker édes illatát fogjuk érezni.

 

földgömb

 

Teljesség kozmikusan és fizikai síkon. Elért eredményeket és tetteink világra gyakorolt hatását jelentik. Geometriai jelentése a kör, amely a végtelen, a kiteljesedés és a ciklikusság. (pl: a szerencse kerék, amely végtelen forog és folyamatosan változó körforgása az életünknek, vagy a Világ lapja, amely a végső célt, az eredményt és elégedett teljességet jelenti.)

 

Szőlő és szőlő levelek 

 

Szimbólumai a termékenységnek, bőségnek, átalakulás és áldás. A Pagan és keresztény körökben is gazdag szimbolizmussal bír. A Greco-Roman kultúrában is jelen van, jelentése nagylelkűség és fiatalság.

 

Kalapács 

 

A kalapács vagy a vele való cselekvés ha megjelenik a kártyán a cselekvést és a jól végzett munkát jelenti. Szintén szimbóluma az erőnek, férfias energiának és a kreativitásnak. Amikor ez a motívum felbukkan a lapokon, akkor tudatjuk, hogy bele kell vágjunk valamilyen munkába, feladatba és hogy jó úton járunk a céljaink felé. Ösztönöz minket.

 

Angyalok 

 

Az isteni üzenet hírvivői. Nagyon fontos üzenetet jelent, hogy ha megjelenik a lapok olvasása közben. Az üzenet jöhet inspiráció formájában, valamilyen felsőbb beavatkozást az életünkben. 

Jelenthetik szintén a felsőbb tudatot, amik gondolatok és ötletek formájában jelennek meg nekünk. 

 

Boltívek 

 

Szimbólumok a nyitott időszakra, haladásra és a kezdetére valaminek.

 

Madarak 

 

Gondolatok a felsőbb tudatunktól, a levegő teremtményei. Szabadság és felemelkedés időszakát jelzik. A fejlődésünk magasabb szintre érkezik. Jelzi hogy szabaduljunk meg a megkötött âllapottól és a szívünk könnyebb lesz.

 

Szemet bekötő kendők

 

Egyik jelentése az amikor nem vagyunk képesek a dolgokat tisztán látni. Nem akarunk szembesülni az igazsággal. Képtelenek vagyunk elfogadni, hogy valami rejtve van előttünk.

 

Csónakok 

 

A csónakok a jelei annak, hogy valami a tudatalattiból akar előtörni. Ezek a gondolatok azok, amik a mozgásra, cselekvésre késztrtnek bennünket. Másik jelentése, olvasata lehet a fizikai hely változtatás, vagy elvont értelemben új irányt vesz az életünk.

 

Hegyek 

 

Lehet győzelem, kihívás, időtlenség. De másik olvasata lehet a magassága vagy a mértéke az előttünk álló feladatnak. Az a pillanat, amikor szembesülünk a kihívással, illetve a környezetünkben lévő emberek is észre veszi ezt a helyzetet.

 

Óceán 

 

A végtelen lehetőséget szimbolizálja. figyeld az óceánt és érzékelni fogod a végtelenség lényegét. Relytély és a dolgok mélysége. A láthatatlan dolgok helye. A kártyák olvasatában ez jelzi nekünk, hogy ha valami mélyről jövő dolog erővel tör fel illetve a fizikai világból ér minket valamilyen erőteljes hatás. Az Univerzum által keltett mély benyomás. Magasabb erők működésbe lépnek az életünkben, amik felettünk állnak.

 

Ösvények 

 

Jelentése az az út ami ránk vár, vagy amik közül választanunk kell. (család, karrier, szerelem lelki út, stb.)

Emlékeztet minket az életen át tartó tanulásra és utazásra, amiben kis lépésekkel haladunk előre. Amikor megjelenik a lapok között ez a szimbólum, akkor tudatosítanunk kell magunkban a szándékot és az őszinteséget az úttal kapcsolatban, amit választunk, választottunk.

 

Kancsók, edények 

 

Fontos a tartalom. Tároló edényként azokat a dolgokat jelenti, amiket fontosnak, a szívünknek kedvesnek tartunk. Mi van a szívünkben? Esetleg az elménk vagy a testünk? Példa a Csillag lapja melyen a kancsóból tiszta víz folyik ki. Jele annak, hogy meg kell tisztítani a dolgokat magunkban, hogy fejlődjünk, gyógyuljunk. Erős hatás, amely erre ösztönöz bennünket. Milyen edény vagy? Mi van benned, elmédben, szívedben és testedben? Amik megmutatkoznak benned, belőled jönnek vajon olyan tiszták lehetnek mint amilyen a víz?

 

Láncok 

 

Megkötött állapot, rabság, konfliktus, korlátozás. Leginkább az ördög lapon fedezhetjük fel a klasszikus kártya csomagokban. Amikor egy elemzésnél feljön ez a szimbólum akkor komoly üzenetet jelent egy állapot negatív hatására, amin változtatni kell. Fizikailag vagy lelkileg van korlátozott, megkötött vagy függő állapotban.

 

Gyerekek

 

A gyerekek jelentik az ígéretet, reményt, friss indulás, új kezdetet, új ötleteket, új szemszögből látni a világot. Amikor egy olvadásban vagy elemzésben előkerül ez a szimbólum, az a kérdező     életében ígéretes új kezdetet vagy szószerint egy gyermek érkezését jelenthetik. Figyelj oda alaposan, mert különböző kártya csomagoknál máshol is megjelenhet. Egyes esetekben az apród lapja, ami hagyományosan a friss, új ötleteket, a meglepetést és kíváncsiságot testesíti meg. A nyitott időszakra utal. De akárhol is jelennek meg ezek a szimbólumok, akkor gazdagabb jelentést kapnak az egyes lapok. Ezt mindig érdemes alkalmazni.

 

Városok és falvak 

 

Ezek reprezentálják a központot, ami az embereket gyűjti össze, a gondolatok megosztását, energiákat és ötleteket cserélnek és közvetítenek. Egy közös cél elérésére, az együtt befektetett energiára van szükség a magasabb cél érdekében. Fontosak az energia központok az egyedi elemzések él, hogy kire vannak hatással. 

 

Felhők 

 

A felhők a kinyilatkoztatás szimbólumát tartják a magasba akár szószerint a vízkereszt idejére utalhat, szimbolikus jelentése amikor testet ölt egy ragyogó ötlet, valami fontos esemény eljövetelét jelzi, hirtelen a semmiből jelenik meg a kérdező számára. 

 

Mâsodlagos jelentése a felhőknek lehet a a nem tiszta ítélkezés, amikor valamit eltakarnak a felhők és nem vagyunk képesek megitélni egy konk helyzetet. Összezavart állapot, az objektivitás hiánya. 

 

De az elsődleges jelentése a magasabb szintű gondolatok és a felsőbb hatalomtól származó üzenet. Vallási irányzattól függetlenül, bármilyen hit rendszerez tartozzon is a kérdező. 

 

Tűz 

 

Kettős jelentéssel rendelkezik lehet kreatív és lehet destruktív erő. Lehet még energia, átalakulás, szenvedély, ambíció. Egyes vallâsokban jelenti a hit mértékét, vizsgáztatás a személy tisztaságát illetően. Megjelenik a botok lapjainál, az ördög és a torony lapjánál. De sok modern Tarot csomag eltérhet ettől. Ezért fontos, hogy mindig az adott kártyához igazodjunk és ne megszokásból olvassuk a lapokat, hanem mindig figyelj oda, a lapon szereplő részletekre! 

 

Levegő

 

Gondolatok, intellektus, kommunikáció, logika, intuíció. (kardok)

 

víz

 

Érzelmek, érzések, magasabb szinten.

 

Föld

 

Anyagi világ, stabilitás megléte vagy hiánya, közel a természethez, termékenység, munka, tanulás(érmék)

 

ÁLLATOK

 

Macska - rejtély, intuíció, pszichikus képességek

 

Rák, folyami rák- érzések, folyók, nőies energia vagy személyek

 

Kutya - barátok, követők, bizalmasok

 

Hal - érzések, érzelmek, víz

 

Ló - barátok, kezdeményező erő, kemény munka

 

Oroszlán - mester, becsület, erő

 

Gyík - tűz, forróság, tűz elem 

 

Nyúl - jó szerencse, szexualitás, termékenység 

 

Kígyó - kísértés, szex, választások 

 

Teknős - eredmény, bölcsesség, tapasztalat 

 

Farkas - vad természet, intuitív megérzések 

 

Galambok - remény, tisztaság, törekvés, felemelkedés. Másik jelentése Aphrodité vagy Vénusz és ezért a szerelem erőteljes szimbóluma. Figyelmeztet is, hogy amikor ennyire szerelmesek vagyunk, akkor maradjunk két lábbal a földön és ne szálljunk el. 

 

Sólyom -Különböző mitológiáknak a szimbolikus jelentése a a magasabb szintű látásra való képességnek, jelenthet potenciált, vibráló erőt. Ha megjelenik egy elemzés sor, arra hívja fel a figyelmet, hogy a leg magasabb képességeink szerint élünk e? Szárnyaljunk magasan és élesen hasítsuk az eget. 

 

 

 


Előfordul, hogy nem jut eszünkbe a betanult jelentés, akkor csak hagyjuk, hogy a szimbólumok vezessenek és össze fog állni egy egésszé a történet. Valószínűleg ami először jut eszünkbe, az a helyes megfejtés, a fő témája a lapnak. Ez a lényege az intuitív olvasásnak. Ez a kreatív és egyedi a tarot világában. Ezért fontos ha tudjuk, hogy a kártya csak egy eszköz, ami szimbólumokból épül fel. Rajtunk múlik egyedül, hogy mit hozunk ki belőle. Rendkívül jól fejleszti az agyat, memóriát és a kreativitást. Na meg ami a legfontosabb, hogy a szimbólumok nyelve a kulcs a tudatalattihoz. Ebben rejlik a gyógyító szerepe, hogy ha megfelelően és kizárólag jó szándékkal használják. A tudatalatti nem játék. Esetenként a megjelenő szimbólumok hatására olyan emlékek is előjöhetnek, feltörhetnek, amik valamilyen traumát fedtek el addig a pillanatig. Ezeket a helyzeteket rendkívül óvatosan kell kezelni, mert komoly zavart okozhat, ha sebeket tépünk fel és nem használjuk a blokkok feloldását. Minden lapnak van megoldása. Bármennyire negatívnak tűnhet, a tarot úgy lett megalkotva, hogy az egyensúlyt is megtaláljuk. Mindig erre törekedjünk! Ezekben az esetekben még nagyobb szerepe van az intuíciónak. Figyeljük a lapokat, ne siessük el. Mert minden problémára ott van a megoldás is! 

Kommentare: 0