A Négy Elem

Az emberiség évezredek óta szeretné rendszerbe foglalni az őt körülvevő világot elemek szerint. Ezekhez az elemekhez anyagi és elvont tulajdonságot társítva. korszakokon át, egyik kultúra és vallás adta át a másiknak a tudást. A szimbólumok az idők folyamán alakultak, a kor eszmerendszerének megfelelően, de az alapelv megmaradt. Esetleg még plusz tulajdonságokat rendeltek hozzájuk.

 

"Az ókorban nagyon elterjedt volt a négy elem modellje, és úgy tartották, hogy ez átfogóan képes leírni földi valóságunkat. Empedoklészt, görög költő-filozófust (i.e. 483-423) tartják a négy elem tana megalapítójának. Ö jelentette ki, hogy a négy alapvető elem, a tűz, a víz, a levegő és a föld minden dolog négyes gyökerét alkotja. Ez a tanítás több mint 2000 évig, egészen a XVIII. századig volt minden tudományos tan alapja. 

 

Pithagorasz (i.e. 570 - 490), a nagy számmisztikus már korábban hangsúlyozta a négyes szám kiemelkedő szerepét. Ókori forrásokból tudjuk, hogy óriási tudásszomját az ókori világ nagy tanítóinál csillapította: perzsa mágusoknál, káldeus asztrológusoknál, hinduknál, araboknál, zsidóknál, trákoknál, Galliában a druidáknál és egyiptomi főpapoknál. E népek tudását magába szívva, és bölcsességüktől inspirálva alapította meg Itáliában, Krotónban misztikus iskoláját, ahol tudását átadta egy titkos testvériségnek.

A pitagoreusoknak a tíz a tökéletesség szimbóluma volt. Mivel az első négy alapszám összege tíz (1 +2+3+4=10), az egytől négyig terjedő számok a teljesség részeit, minőségeit és aspektusait jelentették számukra."

/részlet: Hajo Banzhaf - A négy elem/

 

                                       .

                                      . .

                                     . . .

 

                                    . . . .

Ez a tetrakisz, avagy pontpiramis. A pitagoreusok szent szimbóluma. Geometriai jelentősége is van.

 

A négy égtájhoz is rendeltek elemi tulajdonságot, többek között a kelták és a rómaiak is, de még a buddhista-hindu vallásban is jelen van. Ebből az egyszerű kereszt ábrából fejlődtek ki a különböző kultúrák kerszt szimbólumai. De ha még régebbre tekintünk vissza, az egyiptomi Ankh-kereszt is ide sorolható, ami magát az életet jelenti.

 

"Isten négybetüs neve különböző nyelveken

  A legfeltűnőbb azonban az INRI tetragrammaton, amely egyben Názáreti Jézus, a zsidók királya (Iesus Nazarenum Rex Iudaeorum) nevét is jelöli, ugyanakkor a héber szó négy kezdőbetűje megfelel a négy elemnek is:

 

I = Jebusa      = Föld

N = Nour       = Tűz

R = Ruach      = Levegő

I = Iammin     = Víz

Egy másik síkon azonban az elemek és a betűk azonossága megfelel a négy részre osztott kör és tetragramma azonosságának: ahogyan a kör az isteni, osztatlan egységet jelképezi, amely először négy részre osztva a négy elem formájában nyilvánult meg, úgy Isten is négy betűn keresztül nyilvánul meg az embemek, s ez a négy betű együtt adja ki a nevét.

 

A régi beavatási rendszerekben is fontos szerepet játszott a négy elem. Abból a kevésből, amit ezekről a misztériumokról tudunk, az derül ki, hogy az elemek tisztító ereje állt előtérben.

Úgy tartották, hogy a régi testet le ke1l vetni, vissza ke1l adni az őselemeknek, hogy azoktól egy újat kapjanak. A kereszténységben ez azt jelenti, hogy a régi Ádámnak meg kell halnia bennünk, hogy az új megszülethessen, ez pedig közel á1l a görög misztériumokhoz: Ádám nevét egy mozaikszóként is lehet olvasni, azaz egy olyan szóként, amelynek betűi más-más szót jelentenek. Ebben az esetben például a négy égtájat, amely természetesen a négy elemnek felel meg, és görögül a következőképpen néz ki:

 

A = Anatolé            =  Kelet

D = Düszisz            =  Nyugat

A = Arktosz            = Észak

 

M = Meszembria    =  Dél

,A katolikus misében is találkozunk a négy elemmel még ma is, az örök fény (tűz), a tömjénfüst (levegő), az eukarisztia, mint bor (víz), és a kenyér (föld) szimbolikus formájában.

 

 

 

A négy elem szimbólumai jelentik az asztrológia és a Tarot alapját is (kis arkánumok: botok, kardok, kelyhek érmék),  a személyiségjegyeket is csoportosítják az emberi alaptípusok vérmérséklete szerint. Ugyanezt a modern pszichológia is használja.

Fontos megjegyezni hogy a Tarot összetett rendszeréhez hozzá tartozik, hogy minden állatövi jegyhez rendelve van adott kártya lap is. És persze, pontos személyiség jegyekkel, asztrológiai és az

elemek tulajdonságai szerint.

"Hippokratész (i.e. 460-377), az orvostudomány atyja, akinek öröksége még ma is az orvosi etika alapja, a humorálpatológia alapjává tette ezt az elméletet, amely a négy testnedv tanaként - hasonló formában - még ma is megtalálható a homeopátiában. Ebből fejlődött ki a négy temperamentum tana, ami a nyugati pszichológia előfutára volt. Ebben a nagy analógiás tanításban a négy elemet először az ősminőségekkel kombinálták, amelyekhez később hozzárendelték a négy testnedvet, a négy fő szervet, a négy temperamentumot, és még sok minden mást is.

 

A hozzárendelések Hippokratész szerint:

Elem Temperamentum       Testnedv   Fő szerv             Evszak

 

 

 

 

Személyiség típusok elemek szerint:

Tűz-botok:

Temperamentumos, lendületes, nagy benne a vállalkozó kedv, szenvedélyes, de ugyanakkor hajlamos viszályt szítani és hajlamos a drámai fellépésre. De ugyanakkor inspirál másokat, jó a csapatmunkában. A tűz lehet kellemesen melengető, aminek jó a közelében lenni, de ha elveszti az önuralmát, porig éget mindent. A szexualitásban szenvedélyes, de lehet kicsapongó is.

 

Levegő - kardok: Logikus, elemző alkat, aki jól kiismeri embertársait. Hatalmas kíváncsiság hajtja, mindent tudni akar. Bármiről tud beszélgetni, széles érdeklődési köre miatt, de ez felszínessé teheti a kapcsolataiban. A levegő könnyű elem, bárhol jól érzi magát. Belső függetlenségre törekszik. Sodródik az élettel, vagy éppen hatalmas vihart tud kavarni, kegyetlenné és rideggé válhat. A szexualitásban kísérletező, nem szereti a monotonitást, sokszor már az is kielégülést okoz neki, hogy ha beszél róla. 

 

Víz - kelyhek: Tele van érzésekkel, az elemek közül talán ő tudja a legjobban kimutatni az érzelmeit. mint minden természeti erő, a víz is, ha kibillen medréből, kiáradva és lassan tér vissza a megszokott mederbe. A víz elemű ember az apró változatosságokat szereti a szexualitásban, mindig legyen egy kicsit más. Számára idegesítő rutinból élni az életet. A szerelemben odaadó és mindig tud újat mutatni a partnerének, ami fontos a hosszútávú kapcsolatban, mert nem hagyja ellaposodni és kiüresedni az érzelmeket.

 

Föld - érmék:

Az anyagi világban érzi jól magát, stabilitásra törekszik, a testi örömök teszik boldoggá, akkor érzi magát teljesnek.  hosszú távon tervez, nagyra értékeli a tapasztalatot. Szereti alaposan megtervezni a dolgokat. Szexualitás terén is a megszokásokat szereti és a rendszerességet. Ellentétben a levegő elemű emberrel. Jól érzi magát egy helyen sokáig, mondhatni örökre tervez és nagyon rosszul viseli a változásokat. Ha elveszti stabilitását, földrengés szerűen nyilvánul meg, kő kövön nem marad. 

 

A négy elemhez még a Wicca, kelta, pagan hit szerint társul egy ötödik elem, maga a lélek, Ebből áll össze a pentagramma, amelyet sokszor helytelenül azonosítanak a sátánista szimbólummal, ami ennek pont a fordított képe. A Tarotban gyakran jelenik meg a csillag az érmék helyén, vagy az érmékre rajzolva. Ez Tarot csomagonként változó.

 

Ezek csak rövid jellemzések, mivel mindenkinek a születési dátuma, még jobban árnyalja ezt a képet.

Aki kíváncsi rá, annak igény esetén tudok egy személyre szabott számítást és elemzést készíteni.

Nagyon hasznos útmutatóul szolgál, hogy teljesebb képet kapjunk magunkról, fejlesszük a személyiségünket, erősítsük a jó tulajdonságokat.