Jung és a Tarot

Kérdezheted,hogy miért pont a tarot?

A válasz mondhatnám, hogy egyszerű, hiszen jól ismert. Sokan használják sokféleképpen.l

Vannak a vásári mutatványosok, a tv-ben a percdíjasok és magamat a harmadik típushoz sorolom, ilyen leegyszerűsített formában, a jungiánusok. 

Lányegében annyit jelent, hogy 

Carl Gustav Jung
CGJung.jpg
Életrajzi adatok
Született 1875július 26.
Kesswil
Elhunyt 1961június 6.(85 évesen)
Küsnacht
Sírhely Küsnacht (ZH)
Születési neve Carl Gustav Jung
Házastárs Emma Rauschenbach
Iskolái Bázeli Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Zürichi Egyetem
Pályafutása
Szakterület pszichológia

Carl Gustav Jung aláírása
Carl Gustav Jung aláírása
Wikimédia Commons tartalmaz Carl Gustav Jung témájú médiaállományokat.
Jung 1910-ben

Carl Gustav Jung (KesswilSvájc1875július 26. – Küsnacht, Svájc, 1961június 6.) svájci pszichiáterpszichológusanalitikus.

Jung új szemszögből közelítette meg a pszichológiát.

Nem mellesleg Freud tanítványa volt, de későbbiekben eltávolodtak egymástól, mert merőben máshogy látták az emberi természetet.

Míg Freud szinte mindent az ember elfojtott ösztöneire vezetett vissza, és azok káros hatásaira, Jung Sokkal többnek látta az embert, holmi szaporodásra programozott teremtménynél.

Külön figyelmet szentelt az álmok szimbólum rendszerének, hitt abban, hogy valami ősi láthatatlan fonal összeköti az emberiség tudatát, Ezért tudta archetípusokba sorolni a személyiség jegyeket és az álmokban megjelenő jelképeket, ( 

Szinkronicitás

A mások által hagyományosan leírt három jelenségen túl (ezek: idő, tér, okság) létezik egy negyedik, ez a szinkronicitás. Szinkron jelenségekről akkor beszélünk, ha valamilyen külső esemény és egy belső (archetipikus) esemény véletlen módon egybeesik, egy időben jelenik meg. Erre példa: meghal egy ember és megáll az óra a halottas szobában. Ezek a jelenségek vonatkozhatnak életre, halálra, születésre, szerelemre stb. … (ezek archetípusok). Akkor tapasztal az ember szinkronicitást, amikor szoros kötődés alakul ki vagy szűnik meg közte és egy másik ember között. Például: szerelmesek egy időben ugyanazt álmodják. A szinkronicitás elvén alapul a telepátia, az asztrológia, a Ji King és az UFO-jelenség is. Az ókori égi látomások feltűnően hasonlítanak az UFO-jelenségre, ez a mi korunk által alkotott változata a Messiás várásának.)amelyek érdekes módon mindenkinél előfordulnak. 

Persze, nem pont ugyanúgy, de az álom eredete, valami ősi eredetet mutat.

 Egyébként, később Szepes Mária is ezen a vonalon elindulva írt számos könyvet, amelyek önmagunk fejlesztéséről, kiteljesedéséről szólnak. 

 

És még egyszer kérdezhetnénk, hogy még is, hogy jön  ide a Tarot?!

 

Amit kevesebben tudnak talán, hogy Jung a pácienseinél alkalmazta a Tarot.

A tarot Nagy Arkánumai az emberiség ősrégi szimbólumai, a kollektív tudattalant személyesítik meg, 22 lap, 22 állomás a személyiség fejlődésében, személyes életutunkban.

 

 Szepes Máriához visszakanyarodva; ő egyébként meditációs eszköznek tekintette a Tarot, amit évenkénti misztérium játékainál is elővett.

A meditációhoz mindig egy adott lap társult a Nagy Arkánumokból, amik egy adott helyzetet, feladatot vagy célt  testesített meg. Tarot meditáció, Tarot jóga. Az elméleti és a gyakorlati sík, a céljaink eléréséhez.

 

Szerintem épp ezért olyan fontos kihangsúlyozni, hogy nem megmondja a Tarot a jövőt, hanem mi, az akaratunk erejével, a tudatalattinkon dolgozva, tudatos akarattá formálva váltjuk vele valóra az alkímiai ember-aranyat. Azzá lehessünk, akikké kell válnunk. 

Fel kell tárni a gyengeségeinket, az előttünk álló nehézségeket és rá kell lelni arra az útra, ami a belső és külső blokádjainkat feloldják.

 

Ez a Tarot Valódi célja. Persze vannak Kis Arkánum lapok, melyek jeleznek időbeliséget, de nem ez a lényeg, még ha annyira szeretnénk is, a jövőbe látni.

Alternatív utakat mutat meg, a lehetőségeink felé. Gondolat, Önismeret, tett és következmény.

 

Ezt jelenti számomra Jung öröksége.